Please allow cookies Learn More

Da li ste znali?

Svaka osoba dnevno potroši do 250 litara vode.
Krenimo od kupatila, smanjimo potrošnju vode i ostvarimo štednju vode.
 

Zašto je važno štedeti vodu

Iako je 71% zemljine površine prekriveno vodom, samo 2,5% je neslana i pitka voda. Nama je dostupno manje od jedne trećine te pitke vode. Ostatak je van našeg dohvata – smrznuta u glečerima ili polarnim kapama ili je duboko unutar Zemlje. Drugim rečima, zamislimo da 100 litara predstavlja svu vodu sveta, nama je u tom slučaju dostupno tek oko pola kašike pitke vode.


Dobra vest jeste što je vrlo lako štedeti vodu. Ne morate menjati svoj način života – samo primenite naše jednostavne savete za smanjenje potrošnje količine vode kod kuće. Na primer, uštedom vode u kući i van kuće možete pomoći da svet postane bolje mesto. Pored toga, štednjom vode možete smanjiti svoj račun za vodu.

Počnimo danas

Od kraćeg tuširanja do zatvaranja slavine tokom pranja zuba: štednja vode je lakša nego što mislite. Jednostavna dela imaju snažan uticaj. Pogledajte naše interaktivne savete za štednju vode!

Akcija čišćenja Zaovinskog jezera

zaovinsko jezero
 

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari. Po svom nastanku je veštačko, ali voda je veoma čista i uz malu preradu u postrojenjima za preradu vode koristi se za piće. Jezero se koristi i za uzgoj pastrmki. Tokom leta koriste ga i kupači.

 

Ipak, da bi sačuvali ovaj bajkoviti pejzaž, jezero je potrebno očistiti od otpada koje je nemarnim ponašanjem završilo u njemu.

 

Akcije čišćenja voda u saradnji sa roniocima imaju za cilj da se iz godine u godinu na dnu reka i jezera nađe sve manje otpada.

 

Cilj i ove akcije upravo je podizanje svesti o potrebi zaštite i očuvanja vodenih resursa kao i uklanjanje otpada kojem nije mesto na dnu reka, jezera ili mora širom Srbije.

 

Henkel ceni čistu okolinu te se trudimo da našim proizvodima kroz sam proces proizvodnje i upotrebe materijala doprinesemo većoj stopi održivosti. Društveno odgovorno poslovanje i briga o okolini je među osnovnim vrednostima Henkela i zato sa velikim zadovoljstvom podržavamo ekološke akcije.

 

NA KOJI NAČIN MOŽETE UČESTVOVATI

 

Kupovinom bilo kojeg proizvoda, u Maxi prodavnicama, brandova Fa, Schauma i Vademecum učestvujete u ostvarivanju projekta čišćenja Zaovinskog jezera.

 

Projekat nema samo veliki društveni značaj već i uočljiv doprinos kad je zaštita okoline u pitanju i zato poziva sve građane da daju svoj doprinos učestvovanjem u prodajnoj akciji koja traje od 1. do 31. 08.

 

Realizacija čišćenja Zaovisnkog jezera biće održana u septembru 2020. godine.

Čišćenje Zaovinskog jezera 2020

Čišćenje Zaovinskog jezera
U subotu, 3. oktobra 2020. godine, u organizaciji ronilačkog kluba Koral-AdriaticScuba, grupa ljubitelja prirode sprovela je Ekološku akciju čišćenja Zaovinskog jezera.
 
 
Mesto gde je održana Ekološka akcija na Zaovinskom jezeru izabrano je zbog specifičnosti lokaliteta koji se nalazi u zapadnoj Srbiji, a pripada teritoriji opštine Bajina Bašta. Lokacija na kojoj se održala akcija nedavno je postala deo Nacionalnog parka TARA. Ovo područje je takođe poznato kao mesto gde je otkriven živi fosil biljnog sveta Pančićeva omorika.
 
 
U akciji je uspešno prikupljeno preko 20 kesa otpada; većinom plastičnih flašica, limenki, guma i delova kućnih aparata. 
Picture2

Akcija čišćenja


Picture3

Ronilački klub Koral-AdriaticScuba


Picture4

Prikupljeno je preko 20 kesa otpada


Štednja vode lakša je nego što mislite. Uz samo malo prilagođavanja u svakodnevnom životu stvorićemo snažan uticaj koji će poboljšati našu planetu – i naše živote. Pogledajte ove video snimke.

besmarter_com_specials_teaser_2560x1090

Izračunajte svoju dnevnu potrošnju vode


Saznajte koliko vode dnevno trošite u kupatilu i izračunajte svoje potrebe More >

besmarter_com_facts_teaser_2560x1090

Šta svi treba da znamo o vodi


Zašto treba da razmišljamo o vodi? Pročitajte činjenice o trenutnoj globalnoj situaciji. More >

Brendovi iza inicijative

fa